Tuesday, December 23, 2014

Ibrah Dari Cerita Animasi

Meskipun usia makin meningkat dewasa, tidak dinafikan yang saya masih meminati cerita animasi atau kartun. Mungkin sebab sekali sekala saya menonton kartun yang ditonton anak saya seperti Upin & Ipin dan Boboiboy. Setidak-tidaknya, ada animasi yang berkualiti dari Malaysia dan tidaklah hanya didominasi kartun dari Jepun dan Barat sahaja.
 


 
Sekali sekala melayan kartun ini, agak tertarik melayan jalan ceritanya. Walaupun hanyalah sebuah animasi, banyak yang boleh diambil pengajaran. Sama ada kebetulan atau memang dirancang, dalam cerita animasi di Malaysia ini banyak dikaitkan dengan kepelbagaian bangsa dan keharmonian hidup. Sama juga ceritanya dengan animasi ketika zaman remaja saya iaitu Usop Sontorian dan Keluang Man. Apa jua kisahnya, ia akan kembali kepada kisah asas rakyat di Malaysia.
 


 
Sedar atau tidak, animasi tempatan menghidangkan anak-anak kecil tentang kepelbagaian bangsa, menghormati sesama manusia dan keharmonian masyarakat majmuk. Tetapi sayangnya, ianya tidak diterjemahkan ke rancangan lain atau di alam realiti.
 
Barangkali semasa kita kecil, kita dibesarkan dengan penuh bahagia dan jauh dari sebarang permusuhan dan persengketaan. Sayangnya apabila dewasa, ianya tersekat dengan pelbagai fahaman yang mengakibatkan hilang keharmonian itu. Manusia bersengketa tidak berkesudahan akibat daripada ideologi politik, semangat kebangsaan dan ketaksuban pada ideologi yang didokong.
 
Meskipun hanya sebuah cerita animasi atau kartun, namun banyak pengajaran yang boleh diambil. Barangkali kita sangat merindui masa silam kita iaitu masa kanak-kanak dan masa remaja. Andainya masa itu boleh diundur, masa tersebut pasti menjadi pilihan kita.

Lihatlah pada kanak-kanak dan ambillah ibrah dari mereka. Mereka hanya bergaduh sementara saja dan mereka akan mencari persahabatan itu semula. Nilai persahabatan dan saling menyayangi amat kuat dalam diri mereka.

Tidak salah belajar dari sesiapapun walaupun dari kanak-kanak. Apatah lagi mengambil pengajaran untuk kebaikan semua. Sebenarnya, naluri hati kita memang mencari keharmonian dan kebahagian. Usah dizalimi naluri itu dan teruskanlah mencari kebahagiaan itu.

Wallahua'lam...

No comments:

Post a Comment