Wednesday, March 31, 2010

Cinta & Dakwah Untuk Keluarga

Dalam kesibukan bekerja dan menyertai program-program motivasi dan kebajikan, teringat sejenak ibu, abah, ayah, emak, adik beradik dan saudara mara di Seremban. Bukanlah jauh sangat pun dari rumah, tetapi mungkin cepat terasa sebab saya jenis yang rapat dengan keluarga. Berjumpa seketika cukuplah untuk melepaskan rindu dan sebagainya. Selalunya, orang yang sudah berkahwin, kekerapan bersama ibu bapa dan adik beradik semakin kurang disebabkan bertambah komitmen.

Apabila membaca buku ‘Cinta di Rumah Hasan al-Banna’ yang mengisahkan peribadi beliau di rumah sebagai seorang suami dan bapa, banyak pengajaran yang boleh saya ambil dan ikuti. Siapa yang tidak kenal dengan Hasan al-Banna? Setiap aktivis Islam sudah pasti mengenali beliau dan kehebatan beliau. Beliaulah pengasas Ikhwanul Muslimin yang cukup ditakuti oleh kaum Taghut. Beliau bukan saja kencang dari segi dakwah tetapi juga gah dalam tanggungjawab sebagai suami dan bapa. Hatta, anak-anak beliau turut menyatakan bahawa Hasan al-Banna masih sempat untuk makan bersama keluarga dan mengetahui subjek-subjek yang perlu diperbaiki oleh anak-anaknya. Bermakna, dalam kesibukan berdakwah, beliau tidak mengabaikan tugasnya di rumah.

Kadang-kadang, terdapat individu yang terlalu sibuk bekerja hinggakan keluar rumah sebelum anak-anak bangun dan balik ketika anak-anak sudah pun tidur. Alangkah sedihnya jika hidup begini. Seorang aktivis dakwah yang begitu sibuk menguruskan usrah dan halaqah untuk teman-temannya tetapi lupa untuk menghalaqahkan keluarga. Seharusnya, amanah dakwah kepada keluarga harus dititikberatkan setidak-tidaknya dengan ziarah supaya dapat mengetahui perkembangan mereka seperti masih mengamalkan dan menjaga Islam dalam kehidupan seperti solat dan membaca al-Quran. Terdapat kisah, ibu bapanya seorang pendakwah atau motivator tetapi anak-anaknya sendiri tidak dimotivasi dan jauh dari Islam. Sekiranya ketika masih kecil, kitalah yang sering didahulukan oleh ibu bapa kita dari segi makanan, pakaian dan pelajaran, mengapa tidak kita cuba mendekati dakwah kepada mereka. Secara jujurnya, saya juga mengakui masih banyak tanggungjawab dakwah kepada keluarga yang belum dilaksanakan.

Firman Allah: “Dan berilah peringatan kepada kerabat-kerabatmu yang terdekat.” (Asy-Syu’araa’, 26: 214)

Firman Allah: “Maka tatkala mereka masuk ke (tempat) Yusuf: Yusuf merangkul ibu bapanya dan dia berkata: ‘Masuklah kamu ke negeri Mesir, Insya Allah dalam keadaan aman.’ Dan beliau menaikkan kedua ibu bapanya ke atas singgahsana. Dan mereka (semuanya) merebahkan diri seraya sujud kepada Yusuf. Dan Yusuf berkata: Wahai ayahku inilah takbir mimpiku yang dahulu itu; sesungguhnya Tuhanku telah menjadikannya suatu kenyataan. Dan sesungguhnya Tuhanku telah berbuat baik kepadaku, ketika Dia membebaskan aku dari rumah penjara dan ketika membawa kamu dari dusun padang pasir, setelah syaitan merusakkan (hubungan) antaraku dan saudara-saudaraku. Sesungguhnya Tuhanku Maha Lembut terhadap apa yang Dia kehendaki. Sesungguhnya Dialah Yang Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana.” (Yusuf, 12: 99 – 100)

Dalam firman Allah di atas, menunjukkan bagaimana Nabi Yusuf menghormati ibu bapanya. Seharusnya, penghormatan-penghormatan ini dijadikan contoh yang terbaik untuk kita mengaplikasinya kepada orang tua. Banyak lagi contoh-contoh yang ditunjukkan dan ini menunjukkan betapa pentingnya interaksi dengan keluarga. Andainya kita adalah aset terpenting bagi keluarga kita, ayuh kita jadikan mereka sebagai aset yang paling penting dalam dakwah kita pula.

No comments:

Post a Comment